Ce este terapia Vojta?

Câțiva nu au auzit de ea niciodată, câțiva sunt împotrivă și puțini o practică. Important este că rezultatele obținute prin terapia Vojta sunt spectaculoase.

Cui i se adresează?

Tuturor. Cel mai des este practicată la copii, dar poate fi aplicată cu succes și la adulți. Este folosită pentru o gamă largă de afecțiuni ortopedice și neurologice, având foarte puține contraindicații, pe care le va lua în considerare terapeutul atunci când se face evaluarea inițială.

Cum se aplică?

Pacientul este așezat în poziții specifice și se ating anumite zone ale corpului. Acest stimul clar produce contracții musculare, la început lângă zona stimulată și apoi, treptat, în tot corpul. Practic într-un minut (cam atât durează în medie un exercițiu) se poate stimula tot corpul.

Unii copii plâng

Da, întradevăr unii copii plâng în timpul exercițiilor, dar acest lucru este cauzat de disconfortul de a trebui să mențină o poziție fixă mai mult timp. Plânsul este specific terapiei, ține doar cât durează stimularea și nu este similar cu cel provocat de durere.

Copiii mai mari care fac în continuare terapie Vojta sunt receptivi și vin cu plăcere. I-am întrebat de multe ori despre cum a fost când erau bebeluși. De regulă nu își aduc aminte nimic și, mai rar, recunosc că plângeau, dar nu își aduc aminte de ce.

Cine poate practica?

Doar terapeuții care au urmat cursul oficial, ce conține sute de ore de teorie și practică, precum și părinții care vor fi instruiți de aceștia. Pe site-ul Societății Române Vojta găsiți lista cu terapeuții acreditați.

De câte ori se face?

De 4 ori pe zi. S-a demonstrat că inclusiv după terapie se produc modificări, ce scad treptat ca intensitate pe parcursul a 2 ore. Ar fi bine ca imediat după ședința de terapie, copilul să fie stimulat să exerseze diverse mișcări pentru a profita de aceste modificări.

Dar, pentru a produce efecte de durată, trebuie să bombardezi mereu corpul cu aceste informații ideale. Din ele, sistemul nervos va asimila cât de mult poate. Cu cât copilul este mai mic, cu atât va putea asimila mai multe.