Continuăm seria noastră cu sfaturi pentru părinții care nu au putut beneficia de îndrumare specializată din cauza contextului epidemiologic.
Astăzi vă voi da câteva sugestii despre cum alegem spațiul, urmând ca în articolele viitoare să discutăm despre jucării, contact vizual sau manualitate.
Nimeni nu are nevoie să învețe ce este jocul, dar dacă vrem să contribuim prin joc și la dezvoltarea armonioasă a bebelușului, trebuie să ținem cont de câteva aspecte.
Spațiul de joacă
Alegerea spațiului este extrem de importantă. În general, părinții pun bebelușul în patul lor, dar oricât de tare este salteaua, ea nu ajută copilul să se miște.
Mai mult decât atât, patul sau canapeaua sunt cele mai periculoase locuri pentru joacă. Nu este nevoie de mai mult de o secundă de neatenție ca să cadă, oricât de ne-am dori să credem altceva. Am atestarea tuturor părinților cu care am lucrat, chiar și a celor mai conștiincioși dintre ei 🙂
Cel mai indicat loc este pe jos, chiar dacă nu sună prea modern. Nu direct pe podea, bineînțeles. Ca să îl protejăm de căzături, recomand salteluțele de tip puzzle:
*sunt niște plăci din spumă pe care le puteți asambla cum doriți și sunt ușor de curățat și depozitat; le veți putea folosi pentru toate exercițiile până când va merge.
**la prima căutare pe google veți găsi câteva prețuri enorme, dar nu vă descurajați, sigur veți găsi și locuri de unde le puteți lua mai ieftin, inclusiv din magazine de genul jumbo, decathlon, sau chiar pe olx.
***dacă aveți de ales, nu le luați foarte colorate, devin obositoare după ceva timp.
Atât timp cât este în siguranță, puteți inventa voi și alte soluții: covorașe, saltele de fitness sau chiar păturici. Variantele acestea sunt însă mai incomode pentru că trebuie să le ancorați colțurile, fiindcă bebe o să tragă de ele și o să rămână pe dinafară.
Până săptămâna viitoare vă urez spor la joacă !
Fotografie realizată de Igor Starkov on Unsplash
One Comment
Comments are closed.
[…] am rezolvat cu amenajarea spațiului pentru joacă, acum hai să vedem ce facem cu […]