Astăzi vă voi da câteva sugestii despre cum alegem spațiul, urmând ca în articolele viitoare să discutăm despre jucării, contact vizual sau manualitate.
Nimeni nu are nevoie să învețe ce este jocul, dar dacă vrem să contribuim prin joc și la dezvoltarea armonioasă a bebelușului, trebuie să ținem cont de câteva aspecte.
Spațiul de joacă
Alegerea spațiului este extrem de importantă. În general, părinții pun bebelușul în patul lor, dar oricât de tare este salteaua, ea nu ajută copilul să se miște.
Mai mult decât atât, patul sau canapeaua sunt cele mai periculoase locuri pentru joacă. Nu este nevoie de mai mult de o secundă de neatenție ca să cadă, oricât de ne-am dori să credem altceva. Am atestarea tuturor părinților cu care am lucrat, chiar și a celor mai conștiincioși dintre ei 🙂
Cel mai indicat loc este pe jos, chiar dacă nu sună prea modern. Nu direct pe podea, bineînțeles.
Ca să îl protejăm de căzături, recomand saltelele pliabile pentru copii. Dacă aveți de ales, nu le luați foarte colorate, devin obositoare după ceva timp.
O altă soluție sunt saltelele tip puzzle, formate din mai multe plăci care pot fi aranjate după bunul plac. Recomandare – plăcile de dimensiuni mici se desprind foarte repede, deci nu le recomand. Nici pe acelea care au încastrate alte forme în ele.
Atât timp cât este în siguranță, puteți inventa voi și alte soluții: covorașe, saltele de fitness sau chiar păturici. Variantele acestea sunt uneori mai incomode pentru că trebuie să le ancorați colțurile, fiindcă bebe o să tragă de ele și o să rămână pe dinafară. Spor la joacă !
P.S. Îți recomand și articolul Cum alegem jucăriile pentru stimularea mișcării Părințidepandemie #3
Fotografie realizată de Igor Starkov on Unsplash
One Comment
Comments are closed.
[…] am rezolvat cu amenajarea spațiului pentru joacă, acum hai să vedem ce facem cu […]