Dacă am rezolvat cu amenajarea spațiului pentru joacă, acum hai să vedem ce facem cu jucăriile.
Greșeala pe care o fac cel mai des părinții este că folosesc 3-4 jucării în același timp, puse de jur împrejurul copilului.
Gândiți-vă că bebelușii nu se pot concentra la mai multe lucruri o dată și nici văzul lor nu este așa de dezvoltat. Dacă, de exemplu, vreți să-l faceți să se rostogolească, folosiți o singură jucărie pe care să o puneți în stânga sau în dreapta lui (unde vreți să ajungă).
Doar după ce s-a plictisit de ea puteți încerca cu alta. Pe lângă faptul că îl veți ajuta să exerseze o anumită mișcare, așa veți încuraja și capacitatea de atenție și concentrare.
Un alt aspect important este să aveți și câteva jucării mici pe care copilul să le poate ține într-o mână.
Cărțile cu animale, fluturașii mari și caruselul de deasupra patului au scopul lor, dar pentru a încuraja prinderea și manualitatea, este nevoie și de jucării mai micuțe, pe care le poate explora în voie, cu o mână, cu două, să le treacă dintr-o mână în cealaltă sau chiar să le bage în guriță. Este cel mai bun mod de a învăța.
În final, regula de aur este: cu cât mai simplu, cu atât mai bine.
Există multe jucării care se aprind în toate culorile și care cântă cât e ziua de lungă. Ele intră tot în prima categorie: suprasolicită copilul. De cele mai multe ori, răspunsul va fi de uimire sau chiar frică și nu se va îndrepta spre ele.
P.S. Telefonul mobil și cântecelele de pe Youtube nu sunt jucării și nici nu sunt recomandate în nicio situație 🙂
Fotografie realizată de Damir Spanic on Unsplash