Bebelușul grăbit, așa cum îmi place să numesc un copil născut prematur, are de înfruntat mai multe greutăți, mai ales în prima parte a vieții. De ce?
Pentru că organismul lui nu a apucat să crească destul. Deci, cu cât e mai grăbit, cu atât va fi mai anevoios drumul. Totuși, acești bebeluși au ceva special, fiind luptători și depășind toate obstacolele.
Cu toate astea, e posibil să aibă nevoie de puțin ajutor, inclusiv în ceea ce privește sistemul muscular.
Poziția de broscuță
În ultimele luni de sarcină bebelușul ia mult în greutate, iar locul în burtică devine destul de înghesuit. Așa ajunge el să iasă de acolo într-o poziție încordată (de flexie) care va ceda treptat, în primele luni de viață.
Bebelușii prematuri nu apucă să stea în poziția asta, așa că ei au stau ca o broscuță, cu mânuțele și picioarele depărtate (în extensie).
Dacă mușchii lor stau așa multă vreme, va fi greu să învețe anumite mișcări care presupun flexie, ca rostogolirea, de exemplu.
Cum combatem poziția de broscuță?
Dintr-un scutecel sau alt material textil facem un sul pe care îl așezăm sub formă de cuib. Trebuie să așezăm copilul în el, astfel încât să recreem poziția fetală, cât mai grupat . Această poziționare se poate face chiar din incubator, dacă cel mic trebuie să petreacă puțin timp acolo până ajunge acasă.
Și facem kinetoterapie. Și în general, multă mișcare, că să îi facem corpul mai puternic.
Bebelușii prematuri au și alte dificultăți. Urmăriți-ne ca să aflați mai multe sau lăsați-ne un mesaj pe pagina noastră de facebook cu ce subiecte vă interesează.
Fotografie realizată de Isaac Quesada on Unsplash