Dezvoltarea neuromotorie în primul an de viaţă

Cele mai multe întrebări pe care le primim ca specialişti pediatri sunt legate de etapele de dezvoltare neuromotorie. Va urma o serie de postări pentru fiecare lună, de la naşterea bebeluşului până la vârsta de un an, ce vor descrie achiziţiile tipice perioadei respective, la ce să fim atenţi, cum să îi stimulăm şi ce ne poate îngrijora.

Ce înseamnă dezvoltarea neuromotorie?

Poate fi definită ca nivelul de dezvoltare a sistemului nervos central raportat la vârstă. Aceasta înglobează motricitatea, modul în care ne mişcăm, dezvoltarea cognitivă şi comportamentală, interacţiunea socială şi evoluţia psiho-emotională.

De ce să cunoaştem etapele de dezvoltare ale bebeluşului?

Pentru a urmări procesul fiziologic prin care trece copilul nostru încă de la naştere şi a decide când şi dacă este nevoie să apelăm la un specialist.

Cine mă poate informa legat de acestea?

Medicul pediatru urmăreşte lunar starea de sănătate a copilului şi vă poate recomanda investigaţii sau evaluări suplimentare în cazul în care este necesar. Kinetoterapeutul pediatru vă poate explica stadiile de dezvoltare, în ce etapă este bebeluşul dumneavoastră, dacă are nevoie de terapie şi ce exerciţii sunt indicate pentru a-i stimula dezvoltarea.

Fotografie realizată de Adele Morris pe Unsplash