Partea 1
În termeni super simpli, stimularea orofacială este un fel de kinetoterapie specială pentru mișcările feței, cum ar fi înghițitul și mestecatul.
Totuși, în spatele acestor acțiuni aparent simple, există niște mecanisme foarte complexe ce țin de sistemul muscular, respirator și neurologic.
Mișcările complexe ale feței
Pentru a mânca sau vorbi, mandibula face mișcări în toate cele trei planurile. Acest lucru este foarte important deoarece:
- Bebelușii nu se nasc cu această abilitate; Ea apare în jurul vârstei de 6 luni (este și unul dintre motivele pentru care diversificarea începe acum);
- Stimularea orofacială se poate face indirect prin stimularea mișcărilor complexe ale întregului corp.
Respirația și mâncatul
Tot la 6 luni, un bebeluș sănătos învață un nou fel de respirație. Până atunci se pot vedea mișcări ale burticii atunci când respiră, dar acum va mișca și coastele.
Acest nou tip de respirație îi permite să respire și să înghită mâncare solidă.
Masajul feței
Indiferent de vârstă sau de problema pentru care este nevoie de stimulare orofacială, se recomandă o pregătire a feței printr-un masaj extern.
În tehnica RCM ea se face prin presiune și vibrație, dar cel mai important aspect este sensul în care facem masajul. În schema de mai jos sunt ilustrate principalele direcții de stimulare.

Săptămâna viitoare ne reîntâlnim pentru a vedea ce facem mai departe.
One Comment
Comments are closed.
[…] de a citi acest articol, vă recomand să începeți cu prima parte aici, dacă nu ați făcut-o […]