Partea a II-a
Înainte de a citi acest articol, vă recomand să începeți cu prima parte aici, dacă nu ați făcut-o deja.
Există copii care nu tolerează să fie atinși pe față, motiv pentru care vor avea nevoie de mai mult timp pentru adaptare. În acest caz, puteți face doar una sau două din manevrele pentru masajul extern al feței și să le introduceți treptat.
Din experiența personală, majoritatea copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani refuză aproape orice fel de terapie la început, fiind vorba de o etapă mai dificilă.
În afară de asta, există însă și copii care sunt reticenți la texturi noi sau cu o sensibilitate crescută în zona feței. Pentru acești copii se recomandă suplimentar lucru pentru desensibilizare (colegii logopezi se ocupă în mod special cu asta, dar ideea este să îi acomodați treptat).
Stimularea intraorală
După pregătirea feței cu masajul extern, se trece la stimularea internă. Această etapă nu este obligatorie, mai ales dacă cel mic nu o acceptă. Vă recomand să nu insistați pentru că veți observa că va refuza apoi orice activitate ce implică atingerea feței.
Sensul stimulării
La fel ca la masajul extern, sensul este cel mai important. Stimulii se aplică din lateral către centru (de la ultimele măsele, către incisivi).
În Castillo Morales se aplică tot presiune și vibrație, începând cu arcada superioară (pe gingii). Masați întâi jumătatea din stânga (de exemplu) către centrul gurii, de câteva ori și apoi partea dreaptă, de câteva ori.
Abia după aceea lucrați și partea de jos, în același fel.
Ne revedem în articolele viitoare cu mai multe detalii.
Fotografie realizată de Victoria Borodinova de pe Pexels