Sigur că putem face masaj, dar cel mai probabil nu cu scopul cu care suntem obișnuiți. Masajul bebelușului se recomandă pentru că hidratează pielea după băiță și pentru că este un moment de intimitate între părinte și bebe. Din păcate însă, masajul în sine nu stă la baza dezvoltării armonioase a corpului.
Mușchii nu se dezvoltă cu masaj
Dacă ar fi adevărat, lumea nu ar mai merge la sală și la nutriționist, ci la masaj. Ce bine ar fi!
Trasul bunicii
Nici dacă se face masajul viguros pe care îl cunosc bunicii noștri (mulsul și trasul) nu vor avea picioare mai drepte sau gâtul mai lung. Ba chiar cele mai multe dintre ele sunt neplăcute și pot face rău pe termen lung.
Există manevre speciale care pot ajuta și alte funcții
Deși seamană cu masajul, există anumite manevre care nu sunt chiar masaj. Spre exemplu putem ajuta tranzitul intestinal prin mișcări circulare pe burtică, în sensul acelor de ceasornic (spre dreapta ta, dacă bebelușul e în fața ta).
În anumite situații poți să nu faci bine
Este de preferat să eviți masajul (în afară de cel superificial pentru hidratare) dacă nu ai primit o recomandare de la un specialist. O manevră poate să fie bună în general, dar să nu fie potrivită pentru copilul tău.
Dacă nu fac masaj, atunci ce?
Mișcare! Află ce trebuie să facă bebelușul tău la vârsta asta și exersează aceste mișcări (la 2 luni pune-l pe burtă și încurajează-l să ridice capul cât mai sus sau la 5 luni dă-i diverse jucării pe care să le prindă).
Imagine realizată de Chiến Phạm on Unsplash