În fiecare zi vin părinți care ne pun întrebări de genul ăsta: copilul meu stă strâmb în bancă și acasă, ce să facem?
Părinții sunt încurajați să urmărească cum crește
Indiferent de vârstă, e bine să ne uităm la corpul copilului, cât mai dezbrăcat (chilot și bustieră, dacă vorbim de fete mai mari). Hainele pot ascunde diverse semne care se pot agrava, dacă nu le acordăm atenție atunci când trebuie.
În adolescență, va fi mai dificil să primim permisiunea copilului pentru această verificare. Așa că trebuie să încercăm să-l pregătim din timp, explicându-i de ce este important să facem acest lucru.
Vezi dacă observi aceste semne
Din față se poate vedea dacă:
- capul este înclinat (o ureche este mai aproape de umăr);
- un umăr este mai sus decât celălalt;
- un șold este mai ridicat.
Privind din profil, putem observa dacă:
- bărbia este adusă în față;
- umerii sunt ridicați către urechi;
- are o cocoașă în partea de sus a trunchiului;
- burtica este proeminentă.
O evaluare generală la un medic specialist sau un kinetoterapeut este indicată în situațiile de mai sus, sau oricând simțim că avem nevoie de o părere obiectivă.
Deci, este o problemă?
De multe ori nu este o problemă majoră, fiind vorba de mușchi mai slab dezvoltați sau un scaun și o masă neadecvate. În aceste cazuri, postura se poate ameliora prin exerciții fizice (sport sau ședințe individuale de kinetoterapie) și dacă ținem cont de câteva sfaturi legate de adaptarea zonei de lucru, despre care vom vorbi mai târziu.
Dacă aceste poziții sunt constante și dacă deviațiile sunt mari, poate fi însă vorba de o afecțiune ortopedică care trebuie investigată și tratată adecvat.
În general, terapia motorie este indicată în toate cazurile, dar ortopedul poate decide dacă este nevoie și de alte intervenții.