Integrarea reflexelor primitive. Ce sunt și ce facem cu ele?

Există zeci de metode de recuperare motorie. Care este cea mai potrivită pentru copilul tău? Uneori răspunsul este simplu. Alteori trebuie să cauți mai departe.

Cei mai mulți terapeuți combină mai multe tehnici pentru că fiecare copil este unic și fiecare corp este special în felul lui.

Vorbim astăzi despre integrarea reflexelor primitive, o metodă relativ nouă în țara noastră, cu Felicia Tusluc, terapeut în formare Masgutova Neurosensorimotor Reflex Integration (MNRI).

Ce sunt reflexele ?

Reflexul e definit ca un act conștient sau inconștient care se produce ca răspuns la o schimbare (stimul). Bebelușii se nasc cu unele reflexe care sunt menite să le asigure supraviețuirea. Pe măsură ce creierul lor se dezvoltă, ei nu mai au nevoie de ele și acestea trebuie să dispară (în realitate ele nu dispar, ci sunt integrate de structurile nervoase superioare).

De ce trebuie să le integreze corpul nostru?

Reflexele integrate permit echilibrarea organismului în condiții normale de stres ori în situații speciale de traumă, punând în funcție mecanisme biologice menite să calibreze răspunsul organismul la stimulul  primit.

Numărul crescut de reflexe primare neintegrate indică severitatea problemelor motorii, cognitive, de comunicare și emoționale.

Ce e MNRI?

În MNRI există diverse tehnici care au ca obiectiv maturarea reflexelor primitive, dar și a altor mișcări primare, inclusiv coordonarea eficientă a abilităților înnăscute și învățate. 

Practic terapia urmărește realizarea unor performanțe optime a mecanismelor de dezvoltare naturale ale corpului, prin funcționarea optimă a creierului și integrare senzoriomotorie.

Cui se adresează terapia?

MNRI se adresează unei palete largi de indivizi, de la cei cu o afectare minimă, până la cei cu afectare severă a desfășurării vieții de zi cu zi.

Terapia ajută în tulburări ale tuturor ariilor de dezvoltare: sindroame genetice, autism, paralizii cerebrale, fobii, stări de anxietate și alte tulburări emoționale.

Cum se combină MNRI cu terapiile clasice?

Terapia constituie fundamentul pe care orice altă terapie poate reconstrui sistemele afectate de condițiile precare de sănătate.

Odată integrate reflexele, creierul devine mai receptiv și deține căile și instrumentele de a înmagazina și sedimenta noi informații menite să reconfigureze întreaga sa structura și multiplele sale funcții.

Conchid că terapia permite o învățare mai rapidă și e baza pentru achizițiile în sfera motorie, cognitivă, senzorială, emoțională și de comunicare.

Informații despre terapie se pot găsi pe pagina oficială https://masgutovamethod.com/