De ce să începem kinetoterapia devreme?

Mâine e ziua tatălui. Săptămâna aceasta zugrăvim. Luna viitoare plecăm la țară și nu putem începe. Înțelegeți ideea. Acestea sunt doar câteva din motivele pe care le-am auzit pentru ca bebelușul să nu înceapă kinetoterapia.

Cu siguranță viziunea mea din rolul de terapeut nu poate cuprinde ce înseamnă să fii părinte și să fii responsabil de o familie, de aceea în articolul de mai jos vă povestesc de ce e important să începem kinetoterapia devreme pentru a vă ajuta să luați o decizie având toate informațiile.

P.S. Excludem copiii care deja sunt într-un program susținut de terapie și care necesită unele pauze bine meritate

O mișcare însușită greșit se corectează foarte greu

E valabil la orice vârstă, dar în primul an de viață acest lucru are cele mai importante consecințe și asta pentru că afectează și următoarele achiziții motorii.

De exemplu, un sugar care ține capul mai mult în partea stângă, își va mișca mai puțin mâna dreaptă pentru că nu o vede la fel de mult. Asta nu înseamnă că mâna dreaptă are o problemă, ci că schema corporală nu se dezvoltă simetric.

Orice diagnostic are o șansă mai mare să se amelioreze sau să dispară dacă terapia începe la o vârstă fragedă

După același principiu de mai sus, o mișcare sau o poziție anormală nu va avea timp să fie asimiliată de corp dacă noi îi dăm informațiile corecte prin terapie.

Cu cât vârsta este mai mică, cu atât corpul va reacționa mai rapid.

Exercițiile trebuie adaptate pentru fiecare copil în parte

De multe ori medicului specialist nu îi mai rămâne timp în cadrul consultului și pentru a vă arăta și exersa pozițiile în brațe și cum să îl stimulați acasă.

Evaluarea terapeutului completează diagnosticul medicului pentru că noi îl putem urmări pe o perioada mai lungă.

Asta ne permite să observăm cu atenție modul în care se mișcă bebe și împreună cu celelalte informații (de la cum se orientează vizual, auditiv, modul în care se hrănește sau doarme) putem să recomandăm exerciții individualizate.

Pe lângă necesitățile bebelușul, particularitățile părinților și al domiciliului vor fi și ele criterii de adaptare a exercițiilor.

Important este să rețineți că pentru o dezvoltare armonioasă nu este nevoie de jucării sau alte obiecte scumpe, ci doar de un sfat adaptat pentru copilul vostru.

Fotografie realizată de Anna Shvets

1 Comments

  1. Pingback: Când pot începe kinetoterapia cu bebelușul meu? - Little steps

Comments are closed.