Cum calcă copilul tău?

Cel mai adesea părinții observă că este ceva în neregulă cu felul în care copilul lor calcă atunci când a început deja să meargă. Nu este târziu să îmbunătățim mersul, dar este mai dificil de corectat, mai ales din pricina reacțiilor specifice vârstei.

Primii pași apar în jurul vârstei de 1 an, moment în care apare foarte des anxietatea de separare. Intervenția unui necunoscut, mai ales atunci când copilul a crescut înconjurat doar de mama și tata, va fi mai complicată. Obiectivul inițial va fi alianța cu copilul, iar cel terapeutic va trece în plan secundar. Așa este întotdeauna, dar după 1 an durează mai mult.

Așadar, există câteva lucruri la care putem fi atenți pentru a corecta posibilele probleme din timp:

  1. Cum ține picioarele bebelușul? Atunci când stă pe spate ne putem uita la ce mișcări fac piciorușele lui. În prima lună de viața ele sunt orientate ușor către exterior; Totuși, trebuie să vedem dacă face mișcări în toate sensurile sau păstrează aceeași poziție un timp îndelungat;
  2. Ce mobilitate are glezna? Folosind o presiune ușoară, împingem talpa către gambă și apoi în sens invers. Idem către interior și exterior. Trebuie să simțiți o ușoară rezistență și să nu vă permită să atingeți gamba, de exemplu.
  3. Se pot observa și alte devieri? Pe lângă orientarea tălpii către interior sau exterior, cea mai răspândită formă este cea în care jumătatea tălpii este îndoită (orientată către interior).
  4. Cum calcă atunci când se ridică în picioare? Stă pe vârfuri tot timpul? Talpa este spre interior sau exterior? Bolta pare căzută?

Piciorul plat (platfus) este poate cea mai des întâlnită afecțiune a piciorului la copiii mici. Ea nu se poate diagnostica cert până la 3 ani, dar există multe semne pe care le putem vedea din timp, precum orientarea tălpii către exterior, mobilitatea crescută (talpa ajunge pe gambă foarte ușor) și aspectul de picior căzut. Dacă aveți orice suspiciune că cel mic ar avea o deviație a piciorului, indiferent care este aceasta, apelați cu încredere la un specialist.

Fotografie realizată de Brina Blum pe Unsplash