Dacă un bebeluș nu face anumite mișcări caracteristice vârstei lui, atunci el va primi acest diagnostic – întârziere în dezvoltarea neuromotorie.
Specialiștii folosesc un standard, conceput pe baza observării a mii de copii sănătoși. Dar există diferite scale de evaluare. În plus, fiecare copil are un ritm propriu așa că mici abateri de la standard sunt normale.
Deci cum știm că bebe are o întârziere?
De cele mai multe ori părinții își dau seama că e ceva în neregulă, pentru că lipsa unor achiziții motorii poate fi însoțită și de:
- O asimetrie – preferă să stea cu capul mai mult într-o parte sau să folosească mai mult o mână;
- Tulburări de tonus – hipotonie (tonus muscular scăzut) sau hipertonie (tonus muscular crescut) în diferite zone ale corpului – spate, mâini, picioare; Părinții observă că le este greu să îmbrace copilul sau să îl țină în brațe;
- Întârzieri în dezvoltarea limbajului;
- Tulburări senzoriale (contact vizual deficitar, intoleranță la anumite mișcări, alimente sau texturi, etc)
Dacă bebe a primit acest diagnostic, ce putem face?
Există studii care au demonstrat că anumite cazuri ușoare se rezolvă de la sine. Uneori însă, aceste întârzieri pot ascunde un diagnostic mai sever, dar care nu poate fi pus decât mult mai târziu. În aceste cazuri, începerea programului de recuperare cât mai rapid este esențială.
Ce facem dacă suspicionăm un astfel de diagnostic?
Nu așteptați să treacă timpul. Consultați un specialist – fie vă liniștiți, știind că totul este ok, fie câștigați timp prețios pentru recuperare.