Când pot începe kinetoterapia cu bebelușul meu?

Medicul mi-a zis că ar fi bine să fac câteva ședințe de kinetoterapie. Când pot să încep kinetoterapia și cât durează?

Când pot să încep?

Cât mai repede. Dacă nu există o problemă care să împiedice explicit acest lucru, bebelușii pot începe kinetoterapia chiar din a doua zi de viață. De ce este important să începem devreme? Click aici.

Care sunt posibilele probleme (contraindicații)?

Nu există foarte multe contraindicații, însă cele mai frecvente sunt de natură cardiacă, respiratorie și după unele intervenții chirurgicale.

Atenție însă, există și contraindicații care nu exclud în totalitate începerea tratamentului, inclusiv cele enumerate mai sus, dar vor impune anumite restricții.

De exemplu, s-ar putea sa vă recomandăm evitarea anumitor poziții, manevre sau un efort prelungit. Un terapeut specializat cu siguranță va ști ce este de făcut, mai ales când există un dialog atent cu medicul trimițător.

De câte ședințe am nevoie?

Adevărul este că nu putem ști de la bun început. Fiecare corp răspunde diferit, chiar dacă doi copii au diagnostice identice.

Terapeutul poate face niște predicții pe baza experienței și să vă spună că este posibil ca în câteva ședințe să fie totul în ordine însă evaluarea periodică (fie pe parcursul tratamentului, fie prin vizite ocazionale) va fi cea care ne va spune exact.

Ce se întâmplă cu bebelușii îndelung spitalizați?

Atunci când medicul neonatolog consideră că este necesar, kinetoterapia poate începe chiar și când bebelușul se află încă în incubator.

Ce presupune kinetoterapia în ATI?

Există manevre speciale pentru ca bebelușii să respire mai eficient sau chiar pentru încurajarea suptului.

De asemenea, repoziționarea are un rol foarte important, mai ales pentru sugarii din incubator.

Din cauza problemelor pentru care sunt spitalizați, dar și a diverselor tuburi și aparate de care sunt legați, ei nu reușesc să se miște prea mult, iar asta le poate cauza diverse probleme ortopedice (contracturi, retracții, asimetrii, etc).

Repoziționarea este foarte simplă și eficientă în prevenirea acestor complicații care ar îngreuna recuperarea.