Iată cinci metode pe care le folosim în kinetoterapie pentru a ajuta tranzitul sugarului.
Mișcarea
Mișcarea este esențială pentru un tranzit sănătos, indiferent de vârstă. Încearcă să introduci mișcarea în rutina zilnică a bebelușului, așa cum ai grijă ca hrana, somnul și igiena să fie nelipsite în fiecare zi.
Statul pe burtică
Da, statul pe burtică e bun la orice, inclusiv la tranzit. Presiunea pe burtică, dar și căldura liniștește o burtică supărată. Pentru copiii mai mari se pot încerca poziții derivate, cum ar fi cea în patru lăbuțe.
Mișcări de tip bicicletă
Poate ai văzut joaca de-a bicicleta cu piciorușele unui bebeluș. Ei bine, aproape orice mișcare în care genunchii se apropie de burtică va ajuta atunci când e constipat. De ce? Se pun în mișcare mușchii care activează tranzitul și ajunge fundulețul în poziția cea mai bună.
Alte poziții ajutătoare
Îl poți ține în brațe în așa fel încât să ai o mână pe burtică pentru căldură și liniștire, sau chiar să încerci să îl ții mai grupat fiindcă unii copii au nevoie de puțin ajutor.

Pentru un tranzit ușor, corpul e bine să stea într-o poziție grupată care însă este dificil de obținut de copiii care stau în general în extensie (precum bebelușii prematuri, copiii cu spasticitate sau chiar cei cu probleme de reflux gastroesofagian).
Masajul burticii
Există mai multe tipuri de manevre pentru masajul burticii, toate au în comun un singur lucru: sensul de stimulare. Pentru a grăbi tranzitul, masajul se face în sensul acelor de ceasornic. Cele mai des folosite sunt manevra I Love You și manevra Soarele și Luna.
