Asimetriile posturale, torticolisul și laterocolisul

Asimetriile sunt în topul motivelor pentru care bebelușii vin la kineto. Indiferent despre ce formă de asimetrie vorbim, ea se tratează cu exerciții.

De ce apar? În general dăm vina pe poziția în care au stat în burtică, dar la drept vorbind, nu prea știm exact de ce apar.

Cât de repede se rezolvă? Depinde de formă și de cât de repede s-a început recuperarea.

Pentru început, haideți să vedem cum recunoaștem asimetria.

Aspectul de C

După vârsta de 3 luni, bebelușii pot să stea cu capul pe mijloc și cu corpul în același ax. Dacă încă se observă poziția în C, cel mai probabil este o asimetrie posturală.

Stă strâmb în funduleț

Este o asimetrie dacă stă cu capul într-o parte sau chiar păstrează aspectul de C, pe burtică sau chiar când stă în funduleț.

Asimetrie vs. torticolis

În cazul unei asimetrii posturale, tot corpul bebelușului va sta într-o parte. Chiar dacă va putea să facă mișcări în ambele sensuri, va reveni întotdeauna în această poziție de semilună.

Dacă ignorăm această asimetrie, copilul va învăța că acesta este normalul. Toate mișcările pe care le va învăța vor fi asimetrice și va fi mult mai greu să îl dezvățăm de ele.

Pe termen lung, asimetriile posturale pot duce la scolioze.

Torticolisul

Torticolisul arată asemănător, dar problema vine de la câțiva mușchi ai gâtului care sunt mai încordați și este vizibil, de regulă, imediat după naștere. Dacă nu se remediază la timp, va evolua într-o asimetrie posturală.

Laterocolis, fratele mai mic al torticolisului

Dacă reușim să rotim capul bebelușului în ambele sensuri, dar totuși stă cu capul mai mult într-o anumită parte, este laterocolis, o formă mai ușoară a torticolisului.