#Cu pași mici ne facem mari
Dacă ești genul de părinte care a citit cât de mult a putut în așteptarea unui bebeluș, probabil ai descoperit deja când trebuie să apară achizițiile motorii importante – când trebuie să își țină capul sau când se ridică în picioare.
Dar astea se petrec o dată la o lună, două sau chiar trei și în așteptarea lor s-ar putea să nu observi fiecare lucru nou pe care îl face.
Părinții îmi spun deseori că nu sunt specialiști și nu știu dacă cel mic se dezvoltă normal sau nu, și pe bună dreptate.
La ce să ne uităm?
Noi kinetoterapeuții spunem că ne educăm ochiul să vadă.
Uneori această atenție la miciile detalii poate să producă opinii cârcotașe, fiindcă noi căutăm nod în papură, dar prin asta putem să deschidem ochii părintelui.
Fiindcă în cele 30 minute ale unei evaluări inițiale, copilul nu ne arată întotdeauna maximul potențialului, rugăm părintele să ne răspundă la unele întrebări.
Întrebări cheie
Din experiența mea, se întâmplă des ca părintele să nu îmi poată oferi un răspuns clar pentru că nu știa că sunt aspecte importante. Iată câteva dintre ele:
- Face mișcările cu ambele părți ale corpului? Atenție în egală măsură la implicarea mânii și a piciorului în toate activitățile,
- Cum se desfășoară o zi obișnuită? Ne interesează ritmul veghe-somn, cât este de activ și unde își petrece timpul, alimentația, etc. Toate aceste lucruri ne pot spune ce fel de copil este, unde ar putea avea o anumită problemă sau ce ar putea schimba părinții în abordarea lor;
- Cât timp petrece într-o anumită poziție? Nu e nevoie de cronometru, ne interesează dacă de exemplu, atunci când este pus pe burtică, se supără imediat și obosește; sau dacă cel mai mult timp și-l petrece în poziția W;
- Este posibil să fiți întrebat cu aproximație, când a făcut anumite achiziții (stat în fund sau mers în patru labe) chiar și la copiii mai mari; aceste lucruri ne spun dacă cel mic a avut o dezvoltare normală, rapidă sau lentă (deci ce așteptări putem avea în momentul actual) și de asemenea, să căutăm un anumit tip de postură (în funcție de prezența sau nu a unor achiziții, există probabilitatea de a dezvolta anumite particularități).
În articolele viitoare dar și în explicațiile video de pe Youtube veți găsi și alte detalii la care să fiți atenți.
Imagine realizată de Gordon Johnson de pe Pixabay