Mult mai târziu decât crezi… Adică pe la 8 luni. De ce? Pentru că atunci poate să se ridice singur în funduleţ şi asta înseamnă că doar atunci muşchii lui sunt pregătiţi.
Între 6 şi 8 luni, dacă îl pui în fund, stă cam cocoşat şi acest lucru e normal. Tocmai pentru că nu stă bine, se recomandă să nu îl pui prea des.
Îl pun între perne şi stă…
Chiar dacă îţi spune bunica şi chiar dacă îţi spune pediatrul, ar fi mai bine să nu o faci. Dacă îl forţezi să stea mai devreme decât e pregătit, postura lui va avea de suferit mai târziu. În plus, având susţinere din exterior, muşchii nu depun niciun efort, iar după ce dai la o parte pernele, va sta şi mai cocoşat.

Aşa am fost şi noi crescuţi şi suntem ok…
Nu, nu suntem ok. Între timp, specialiştii au descoperit nişte legături între dezvoltarea motorie a bebeluşilor şi ce se întâmplă cu ei când devin adulţi. Cu toţii ştim că multe traume psihice îşi au rădăcina în copilărie. Acelaşi lucru e valabil şi pentru corpul nostru.
Păi şi diversificarea?
Diversificarea începe la 6 luni pentru că atunci sistemul digestiv şi cel respirator se maturizează suficient încât să nu se înece şi pentru că bebe îşi poate mişca guriţa astfel încât să mestece, nu pentru că poate sta în fund.
Şi atunci cum îi dau să mănânce?
Există două variante. În mod normal, masa nu durează foarte mult şi deci dacă stă pentru puţin timp într-un scăunel special, nu se întâmplă nimic. Important este să nu îl pui să stea toată ziua acolo. Opţiunea numărul doi este să foloseşti un scăunel reglabil, astfel încât să fie ridicat doar la 30 sau 60 grade, sau poate chiar direct în scoică. Nu se îneacă.
Bebe are nevoie de timp să înveţe o poziţie aşa de complicată, deci încearcă să ai răbdare…
Fotografii realizate de Kristina Paparo şi Danny De los Reyes pe Unsplash