Deformările capului apar cel mai frecvent la copiii care stau mult timp culcați pe spate, sau care au o parte preferată. Există însă și cazuri în care ele apar în timpul sarcinii sau la naștere.
Întotdeauna prevenția este cea mai ușoară
Deși nu știm exact de ce apare gâtul strâmb (faimosul torticolis), s-a constatat că bebelușii cu musculatura puțin mai slabă preferă sa stea mai mult timp culcați pe spate (foarte mulți plâng când sunt puși pe burtă fiindcă trebuie să muncească pentru a ridica capul).
Dacă în primele luni de viață ei nu pot să își țină capul pe mijloc și părinții nu îi stimulează destul, atunci există șanse mari să dezvolte o parte preferată.

Ce facem?
- Așezăm bebelușul des pe burtică;
- Alternăm culcatul pe spate cu cel pe lateral (putem pune pernuțe suport în spate);
- Bebelușul va fi pus în pătuț astfel încât să ne putem apropia de el și dinspre stânga și dinspre dreapta;
- Pozițiile în care îl ținem trebuie alternate pe o mână (sau umăr) și pe cealaltă;
- Stimulii luminoși și jucăriile trebuie să vină, alternativ, din cât mai multe direcții.
Dacă observăm o asimetrie imediat după naștere
Atunci când bebe stă mai înghesuit în burtică, așa cum se întâmplă des la sarcinile gemelare, asimetria poate să se păstreze și după naștere. Uneori poate să existe și o asimetrie a feței care poate trece de la sine sau care are nevoie de stimulare (există terapeuți specializați).
Toate sfaturile de mai sus sunt aplicabile și în aceste cazuri însă, cel mai bine ar fi să faceți și o evaluare motorie. E posibil să fie nevoie de câteva sfaturi individualizate sau de o reevaluare periodică.